HTML

Túlélsz, pöcök.

A blog szól a mindennapjaimról, az egészséges életmódról, a táplálkozásról, sportról és néha kozmetikumokról.

Friss topikok

Véééége

2014.05.07. 15:53 Epres málna

Megpróbálom összefoglalni, hogy mit imádtam az exemben, amikor leszólta a diétámat, de azt persze akarta, hogy vékonyabb legyek....khfhfaszfejkhmnh...(mondom ezt 173 centivel és 66 kilóval...komolyan, én tökre meg voltam magammal elégedve, de elérte, hogy formálódni és szép kerek segget akarjak [az utóbbit lehet a lifetilt blog tette])
A szar diétám, amit folyton leszólt: egészséges életmód: cukor, tej és liszt nélkül.
-amikor indokolatlanul egy órán keresztül aprókat büfögök, első reakciója: "hát én továbbra is mondom, hogy nem jó az, amit eszel..."
-"hiányzik, hogy néha rántott húst egyek nálad" -> persze sertésből, és mekkora faszfej vagyok, hogy nem eszem sertést, mert tízéves korom óta nem szeretem. És ezt úgy mondta, mintha otthon nem zabálhatna rántott húst, mivel az anyja csinál. Ezt sose fogom megérteni.
-"megint...csirke?" :DDD szegény ha éhes volt, csak csirkés kaja volt itthon, és kénytelen volt egészségesen ebédelni/vacsorázni. A cukkinit nem tudtam megszerettetni vele, az szerinte simán "takony állagú" volt.
-amikor elmondtam neki, h kezdjen valamit az életével, mert éppen sehova se tart, stb, akkor megkérdeztem, hogy ő amúgy mit nem szeret bennem: "figyelj...ne sértődj meg...de nem főzöl túl jól." Figyeled ezt a két egyenrangú állítást részünkről. Mindezt úgy rótta fel, hogy nem éltünk ráadásul együtt. Nem szerette a főztöm, a jó zsíros-magyaros-szénhidrátdús házi kosztokat szerette, amit az anyja csinál otthon. Mivel hónapok óta húzta a száját a kajáimra, a legtöbb barátommal megkóstoltattam a kajákat, amiket csinálok, és kivétel nélkül azt mondták, hogy finomak (és ismernek engem, hogy nyugodtan megmondhatták volna, ha szar). Úgyhogy nem bírtam egyszerűen elhinni neki, hogy szarul főzök. Ja és még az exbarátommal hasonló ízléssel rendelkező, 110 kilós apum is azt mondta, hogy finomakat főzök :3.
-beszélgettünk arról, hogy ősztől összeköltöznénk. néha elejtett ilyen mondatokat, hogy:
   -"De csinálnál nekem rántott húst?" "Nem, erre ott van az anyád, menj haza, és egyél ott sertést." (mert a 'rántott hús' kifejezést csak a sertésre használta)
   -"De így, hogy nem szereted a mustárt, meg a sertést...kiesett kapásból három kedvenc kajám..." "Hm, például?" "Rostélyos." "Kedvesem, ugye tudod, hogy semmi az égvilágon nem tilt el téged a konyhától, és ha sertést ésvagy mustárt akarsz zabálni, teljes lelki nyugalommal megcsinálhatod magadnak, senki nem tart vissza."

Hirtelen azt hiszem ennyi, csak ezeket hónapokig tűrtem mellette, és nem fogta fel, mekkora parasztság, hogy máshol eszik, és bazmeg jól leszólja minden egyes alkalommal (én meg átmentem hozzájuk, és ettem az általam vitt kajámat). Valamennyire ehhez kapcsolódóan eszembe jutott egy lifetilt cikk részlete:
"Viszont lenne itt még valami, amire egyszerűen képtelen vagyok rájönni. MIÉRT HIZNAK EL a NŐK, de bazmeg egyből azután, hogy összejönnek egy sráccal és elkezdenek KAPCSOLATBAN élni. Miééééééééééééért ? Ez valami ősi program ? Genetikai kód? Ákosnak volt egy csaj ismerőse, hívjuk Edinának, akit így időről időre kefélgetett, majd a csaj összejött egy sráccal. Erre Ákos: „addig gyere át, amíg el nem kezdesz hízni” Amikor ezt meghallottam, kiesett minden a kezemből. Természetesen eltelt fél év és a csajon +10."
Én sose híztam el, bár nem is költöztem még össze senkivel sem. Meg az is igaz, hogyha egy hónap alatt elfogyasztottam ~2 kg csokit (vizsgaidőszak, metróban lehet kapni 2,5 kilós kiszerelésben csokipasztillát), akkor feljött rám 1-2 kiló plussz, aztán lement rólam. Éveken keresztül iskolaidőben majdnem napi szinten ettem meg egy tábla milkát, és nem lettem kövér. Mondjuk akkor még sportolgattam is valamit heti kétszer, de szerintem egyszerűen nem vagyok hajlamos az (ennél jobbani) elhízásra.
És erre a cikkre az egyik legjobban ideillő komment (részlet):
"vágtázó halottkém 2012.01.24. 11:28:21

Okok a csajok hízására:
A csajok azért híznak, mert a legtöbb pasi akikkel összejönnek és komoly kapcsolatot tartanak fel nem diétázik, hanem előnyben részesíti azokat az ételeket amiket anyutól megszokott. (a jófajta magyaros csülkös, pörköltös, nokedlis szarokat) mert azt milyen fasza házi koszt.

A pasik többsége a választottjától is elvárja, hogy ne főtt brokkolit kajáljon az esti vacsoránál amikor végre az egész napos munka után együtt vannak, hanem vele együtt, UGYANAZT egye mint ő, mert az milyen már ha a zasszony fehérjeturmixot kortyolgat miközben ura ad a gyomornak."
Hihetetlen, hogy ez ilyen pasiszokás, hogy ugyan legyen jó nő a csaja, de neki ebből semmit se kelljen észrevennie/részt vennie.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény etkezes férfiszokás

Futást imitálok

2014.05.07. 12:59 Epres málna

Tegnap szakítottam, elszívtam pár cigit, aztán reméltem, hogy ma már nem fogom kívánni. Szerencsére így lett.
Reggel felkeltem nehezen 10-kor, és azon gondolkodtam zabpalacsinta sütés közben, hogy van nekem biza fehérjeporom meg l-karnitinem, igazán használhatnám, és ha persze megiszom őket, igazán lemehetnék futni meg lépcsőzni. Így ittam fincsi vaníliás fehérjeturmixot (az az igazán jó műíz, ami sajnos finom :D viszont olyan érzésem volt az édes és művaníliás ízétől, mintha bűnöznék, úgyhogy nem is rossz), és elsétáltam-futottam a felüljáróig. Google maps szerint nem sikerült egybe 350m-t lefutnom a futás elején....ehehe, nem hiába nem szeretek futni, ha egyszer nem tudok. A lépcsősor az 1,0 km-re van. Ha egyszer sikerül egybe lefutnom a távot, na utána megpróbálkozom az intervallumos futással....de addig biztos nem :D Lépcsőzgettem ilyesfajtán, előbb-utóbb csak sikerül olyan lazán csinálni a gyakorlatokat, mint a srácnak. A felüljáró 2x29 lépcső nálunk, ha jól számoltam, el leszek vele egy darabig, mire kevés lesz az nekem. A sikerélmény viszont, hogy hazafele le tudtam futni 2 sarkot, azaz 350m-t. Jeeee. Aztán fellépcsőztem a harmadikra, nyújtok itthon, és azt veszem észre, hogy elérem nyújtott lábbal a lábfejem. Bár tudnám ezt hogy sikerült, mert mindig olyan ~10cm-re megakad a kezem. Szóval dupla sikerélmény.

Januárban elhatároztam, hogy ételcsoportok megvonásával tesztelem, hogy mitől lehet ekcémám. A tejjel kezdtem, mert van benne pár allergén dolog, és sokat fogyasztottam belőle. Emiatt január óta nem ittam tejet és tejtermékeket (sajt is csak néha-néha csúszik be), és azóta tünetmentes az ekcémám!!!! Elég gyors kis házidiagnózis :D Ideje lenne elmenni valami allergiavizsgálatra, mert most attól félek,h ismét kipirosodik a fehérjeturmixtól az ekcémám megszokott helye.

Szólj hozzá!

Címkék: futás lépcsőzés

tanulni kéne

2014.05.07. 12:23 Epres málna

Zh-t írok ma egy elég fontos tantárgyból, de lényegében azt sem tudom,h hol kezdjem a tanulást. Megkértem egyik csoptarsam,h segítsen, de sajnos már délben részeg volt.

Itt ülve a kinyitott könyv előtt arra gondolok, hogy mennyi mindent tettem meg, hogy bekerüljek ide. És bekerültem, a BME-re járok. Azt hiszem túl könnyű középsuliba jártam, sose volt 4-esnél rosszabb átlagom. Matekbol és kemiabol mindig ötös voltam év végén, és folyton arra hajtottam, hogy majd duplazok a felvetelinel. Így előrehoztam a kémia közép- majd emelt érettségit is, hogy csak a matekkal kelljen majd törődnöm a végén. A 11. évemet végig kemiaztam, imádtam a számításokat. Nagyonnagyon sok példát oldottam meg, aminek azóta is örülök, mert pl a kémszám tantargyam 0 tanulással lett 4-es (na bazmeg ha tanultam is volna rá). Remek kémia tanárom volt, aki rengeteget foglalkozott az erettsegizokkel. Sokszor két évfolyamtársammal együtt kemiaztam, akik emelt szintre készültek, így én is. Májusban a közép kémia erettsegim 97% lett. 12. ősszel mentem emelt kemiara, amire semmi kedvem nem volt készülni, megoldottam max 5 próbaérettségit, oszt elmentem. 84% lett. 12.-ben februártól v márciustól kezdve hetente mentem matektanarhoz, mert 90% feletti közép érettségit akartam. Meg is lett :) Írásbeli erettsegik után mondta az osztályfőnököm, hogy mindenki a két felvételi tantárgyjára feküdjön rá. Megkérdeztem, hogy akkor nekem nem is kell tanulnom? "epres málna, kuss" imádtam az osztályfőnökömet :D Szóval két évig azon voltam, hogy duplázok majd, erre midnen érettségim ötös lett, és több pontom lett nem duplázással. He-he.

Össze kéne szednem magam.

/április 25.-én írtam ezt meg mobilról, azért is vannak ékezethiányok/

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem

Vegetarianizmus?

2014.04.17. 12:35 Epres málna

Én tavaly az a fajta idegesítő vendég voltam, aki nem eszik:
-sertést, mert kiskorom óta utálom (szalámi jöhet, sonka mértékkel), így: se tepertő/töpörtyű, se zsírszalonna. mangalicazsírral hajlandó vagyok főzni/sütni, de ha van más, akkor inkább nem.
-fura mártásos házikosztokat
-mindenféle zöldséget. amit ettem: kukorica, répa (, krumpli :D), zöldborsó, tarkabab (zöld nem!)
-gombát, de megpirítva-fűszerezve igen
-tengeri herkentyűket és halat
-bacont (igen, külön említem pár értelmes ismerősöm miatt a sertéstől. "Ez nem sertés....ez bacon!!")
-mazsolát, aszalt szilvát
-hamburgerben a húst
-mustárt, majonézt
-túrót, tejfölt
-van még biztos sok, ha megkérdezném a barátaimat, sorolnák valószínűleg még
-meg úgy egyáltalán nem szívesen ettem vendégségben, mert anyu megszokott főztjét szeret(t)em, és izé. Válogatós vagyok, így gyorsan hozzászoktam, hogy általában rizst vagy nokedlit eszem csupán vendégségben, és sose zavart, mert hát mégis csak én vagyok a válogatós.

Most már az a fajta idegesítő vendég vagyok, aki nem eszik:
-fehér lisztes dolgokat (rozs pékárukat sem, mert annak jó esetben a fele rozsliszt, másik fele búzaliszt, így maradt a sk kenyér 100% teljes kiőrlésű rozslisztből)
   emiatt:
  -rántott dolgokat (pápá főzelékfaló, pedig szerettelek :( )
  -mártások
  -általános sütemények
  -bolti tésztát (durumtésztát néha), pizzát (ezt a pizzareceptet kipróbálnám még a hónapban)
  -satöbbi
-cukros dolgokat
   emiatt:
  -semmilyen sütemény, mert mindenben van cukor
  -ketchup (felixnek van hozzáadott cukor nélküli ketchupja)
  -xilites lekvárt veszek (amíg be nem főzök magamnak a nyáron :3 )
  -CSOKI, nutella (új kedvenc receptem ez a fajta cukormentes "nutella", nagyon finom :>)
  -majd még bővítem :)
-tejtermékeket (kivéve a parmezán sajtot)
-gyorskaját
-virslit
-bolti fasírtot (nem is a liszt miatt, hanem ijesztően homogén az egész, és el se merem képzelni hányszor darálhatták le és miket dobáltak bele)
a fentiek közül megmaradt:
-sertés-nemszeretemségem
-fura mártásos házikosztok
-tengeri herkentyű (ettem múltkor garnélarákot, egész jó volt)
-bacon
-mustár, majonéz
-mazsola, aszalt szilva
amit már eszem:
-cukkini, sütőtök, zeller; cékla a megkóstolandó listán van, és úgy általában nyitott vagyok a zöldségek felé /cékla ezzel a recepttel kipipálva! finom volt :)/
-gomba
-tonhal konzervben és füstölt lazac
amiket kipróbáltam: csicseriborsó, kókusz minden formában (kivéve a kókuszvirágcukrot), amarant, xilit, eritrit, stevia, kukoricaliszt, lenmagliszt, mandulaliszt, tönkölybúzából készült tészta, rizstészta, zabpalacsinta....hirtelen ennyi jutott eszembe

Múltkor főztem valamit, és közben anyu 2 fazékban rotyogtatta a mangalica zsírszalonnát, hogy zsír és tepertő legyen belőle. Akárhányszor ezt csinálja, és nekem valamiért a közelében kell lennem, egy csapásra megértem a vegetáriánusokat (akik azért nem esznek húst, mert nem szeretik, és nem azért, mert állatkínzás, blabla. Egyáltalán van ilyen vegetáriánus?). Egyszerűen az a szag visszataszító és undorító. A másik, amit unok, az a csirkemell hártyázás. Anyu vesz a piacon csirkemelleket, hazahozza, én meg egy óra alatt lehártyázom, felkockázom vagy szeletelem, és elrakom a mélyhűtőbe. BAROMI UNALMAS.  (Nem, előre szeleteltet nem szeretnék venni, mert vizes meg tartósítószerlöttyös, meg undibb, mint a friss hús.)
Így azon gondolkodtam, hogy funkcionális vegetáriánus leszek (ha eddig nem létezett ez a szó, most már fog!). Magamnak nem fogok készíteni húsos ételt (legfeljebb konzervtonhalból az egyszerűsége miatt :D becsszó, ha lenne kockákra vágott csirkemell konzervben igen kevés tartósítószerrel, én kipróbálnám), de ha anyum csinálna valamit nagy ritkán (nem sertésből), vagy vendégségben azt adnának, akkor megenném.
Tegnap beszélgettem a barátommal, és kifejtette, hogy a mostani étkezési szokásaimat se nagyon tolerálja, de ha vegetáriánus lennék, akkor elhagyna. Váó. :D És még én nem vagyok fogékony az újdonságokra (fehérjepótlás növényekből, ugyebár).

Szólj hozzá!

Címkék: vegetarianizmus etkezes

Átcímkézés

2014.04.15. 15:27 Epres málna

Kedvenc rizstésztámat vettem ma  a kezembe, amit már korábban is néztem, hogy csak rizslisztből és sóból áll. Aztán megcsináltam a házitésztát, és elgondolkodtam, hogy ez hogyan is lehet. Aztán megnéztem az összetevőket angolul.
(kattintásra új lapon, nagyban)
DSC_0579.jpgDSC_0582.jpg

Az angol:
Összetevők: Rizsliszt, tápióka keményítő, só, tapadásgátló [ezt hogy mondjuk magyarul?] (repceolaj, szorbitán monosztearát), stabilizátor (guar gumi)
Allergén anyag: repceolaj
Elkésszítés: Áztasson 10 percre egy rizsköteget forró vízbe (400 ml), keverje össze majd csepegtesse le a vizet
Süssön össze [stir-fry] húst és zöldségeket, aztán adjon hozzá fűszereket és a rizstésztát, és főzze 1-2 percig. Keverje össze tálalás előtt.

Enyhe különbség az angol és a magyar között. Nem tudom, hogy félrefordítás vagy félrecímkézés-e ez :D de mindenesetre elég szomorú.

Szólj hozzá!

Címkék: címke összetevők

mínusz kilók vége

2014.04.14. 23:37 Epres málna

Amikor elkezdtem liszt- és cukormentesen kajálni, akkor naponta álltam mérlegre, és örültem a fogyásnak, de 2,5 kg után megállt, és nem megy lejjebb. Sőt. Asszem izmosodom. 3 hete biciklivel járok, és ha befeszítem a combom, ott domborodik a jó kis biciklizőizom :3. Úgyhogy mostmár a centizés jön :D

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár mozgás

Tészta

2014.04.09. 13:18 Epres málna

Tegnap otthon hagytam a kajámat, ezért gondolkodás után a deáknál lévő tésztásnál vettem ebédet. Gluténmenteset kértem, negyed óra alatt készült el, mert külön vízben főzik, mint a többit :3
Hazaérve azon gondolkodtam, hogy itthon is lehetne ilyet csinálni, és eszembe jutott, hogy már olvastam máshol ilyet.

Ez a recept....aaaaw, kiváló!! Először használtam magamtól a tésztakészítő gépet itthon, és úgy tűnik, hogy fogom még. Mondjuk nekem jobban széttört apróbb darabokra főzés közben, de nem veszít emiatt érdemeiből. Tényleg gyorsan megvan, és remek. (Anyámnak nem ízlett, elég fancsali arcot vágott)

Kép nincs róla, mert úgy néz ki, mint a posztban, csak kevésbé szép :D

Szólj hozzá!

Címkék: recept teljes kiőrlésű diabetikus

Mesteri kerékpárút az Örsnél

2014.04.07. 15:54 Epres málna

Autósként tapasztalom, hogy milyen idegesítőek a biciklisták, amikor kerülgetni kell őket, miközben valamerre van nekik kerékpárút. Lássuk, milyen jó kerülőt tettem a múlt héten, hogy a bicikliúton menjek haza.
Füredi út-Rákospatak sarkáról akartam eljutni az Örsre, gondoltam megyek a Füredin, és kényelmesen végig tekerek rajta a Nagy Lajos király útig. Hazafele néztem a szép-friss-új kerékpárutat, így elindultam rajta. Tartott egészen a panel sarkáig (3 méter?), utána a panel mögött mentem a parkolóban. Később az Álmos sulinál elvesztem, mert abbamaradt a kerékpár út, ezért tétován vártam,h megelőzzön a mögöttem lévő csaj, hogy tudjam követni (szerencsére arra ment, amerre én).
Egy idiótaság a kerékpár út a panelek között. Legközelebb megnézem, hogy a Veres Péter úton nem lehet-e jönni Rákosfalva után egészen az örsig, mert ez így...nevetséges :D

2014-04-07_15h35_01.jpg

narancssárga - Füredi út
világoszöld - kerékpár út
sötétzöld - kerékpárút vége táblás sáv

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár

Tavasz első biciklizése

2014.03.14. 10:53 Epres málna

Hmmm, hogy ez mennyire hiányzott! Egyszerűen imádok biciklizni :)
Felkaptam a kenguru pulcsimat, és délben indultam. Látszott, hogy nem tipikus kerékpározós időpont, 13 km alatt öttel ha találkoztam.
Az egyik legjobb része a Rákóczi hídon való átkelés, szeretem Budapestet nézni. Majd legurultam a ZP mellett, és eszembe jutottak a nyári emlékek, amikor a Parkból és a ZP-ből bicikliztem éjszaka haza rövid gatyában és kardigánban. Alig várom megint a nyár (meg a tavasz) ezen részét :D . Amikor este hét körül talán már ki tudok mozdulni, mert nincs már hőség, és odaérek 8 előtt, hogy megigyunk 1-2 sört a koncert előtt (mert közben nem iszom, hogy tisztuljak a hazaútra, hehe), és tíz, fél tizenegykor átsétálni a hídon, általában ekkor felszálltak az 1-es villamosra, én meg bringáztam haza :) .
(Órám után hárman voltunk már csak a teremben, gyakorlat vezető (Alajos), csoporttársam (Lajos), én meg még pakoltam a táskámba a cuccom. Lajos felnézett a fogasra, és egy szürke kenguru pulcsit látott, és megkérdezte az ingben levő Alajost, hogy "Alajos, ez a tiéd?". "Nem Lajos, az enyém, csak épp biciklivel vagyok". Hát igen, ez van, ha biciklire ülök :) )
Elinduláskor éreztem, hogy hiányérzetem van, de hát lámpa, lánc, kulcs, zsepi, víz megvolt, nem jöttem rá mi hiányzik. Na bezzeg hazafele, amikor leelőzött egy láthatósági mellényes, akkor jutott eszembe, hogy igen, azt nem hoztam :) . Mert hiába maradok Budapesten, azért jó érzés sötétedéskor/ után viselni ezt, és azt hinni, hogy így jobban látnak.
Már csak egy valamivel van bajom. Amikor min. egy hónapja nem ültem bringán, utána "feltöri" bármilyen nyereg a lágyékomat, és másnap eléggé kényelmetlen biciklire ülni. Nyáron (vagy azelőtti nyáron? nem emlékszem) vettem egy nőknek szánt, zselés, alkatfelvevő nyerget, na ettől sem lett jobb :D Legfeljebb kevésbé tör fel. (Emiatt ma szkippelem a biciklizést :(( ).
Holnap megyek Halásztelekre házibuliba. Gondolkodtam rajta, hogy lebiciklizzem, ~25 km. Nyáron egyszer megtettem, kisgatyában és sportmelltartóban is melegem volt és vedeltem a vizet, mire leértem. Aztán éjfél-egy óra körül elindultam haza (akkor készültem, és volt nálam láthatósági), és valami 3 óra alatt értem vissza :D . Nem épp a csúcsteljesítményeim egyike.

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár mozgás

Öröm és bódottá

2014.03.13. 10:32 Epres málna

Vettem tegnap biciklizárat! Jaj úgy örülök neki :) Az előzőt, fogalmam sincs, hogy hogyan, de elhagytam (lényeg, hogy a biciklim megvan). Így amikor 10 fok felett van a hőmérséklet indulásnál, én biciklivel megyek :)

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár mozgás

süti beállítások módosítása